Scurta calatorie de toamna in jurul Hanului lui Manuc ar putea incepe imediat cum ai traversat intersectia din Piata Unirii, fie dinspre parc, fie dinspre bulevardul Nicolae Balcescu, coltul cu sucursala BRD.
Scurta calatorie de toamna in jurul Hanului lui Manuc nu inseamna pregatiri speciale, desi vei inconjura o cladire speciala, punct de reper in istoria Bucurestilor, politica, sociala si arhitecturala deopotriva.
Scurta calatorie de toamna in jurul Hanului lui Manuc inseamna doar sa-ti deschizi sufletul si ochii pentru cateva minute.

Daca esti iute de picior si vrei, pur si simplu, sa stii ce este si cum arata hanul „pe dinafara”, probabil ca iti va lua cam 10 minute cu totul, sa dai un ocol scurt. Oricum, ai ce vedea, chiar daca nu te opresti intr-una din locatiile hanului.
Daca ai timp si vrei sa zabovesti totusi la o cafea ori sa iei pranzul intr-unul din restaurantele gazduite de han, scurta calatorie in jurul Hanului lui Manuc ar putea dura mai bine de o ora. In mod sigur, insa, nu-ti va parea rau deloc.

Ce-ar fi daca ti-ai acorda insa ragazul sa admiri o cladire istorica, ce dureaza de la 1808 in Bucuresti, chiar de nu vrei nici sa bei cafele, nici sa mananci, nici sa lenevesti, tu cu tine, pur si simplu? Iata ce ai sa vezi si pe langa ce ai sa treci.

Vei observa deja o cafenea, absolut fermecatoare, prima locatie din frontul Hanului lui Manuc, din strada Halelor, cea care face legatura intre bulevardul Nicolae Balcescu si Splaiul Independentei. Leonard Caffee este locul in care spiritul unor vremi aproape uitate se imbina, intr-o atmosfera aromata-ametitoare, cu sufletul unui pasionat de cafea, tehnici de prajire si de prepare a licorii fara de care unii nu-si concep diminetile, zilele si viata.
Merita macar sa intri, sa vezi, sa admiri. Iar daca esti cafegiu inrait, este imposibil sa iesi cu mana goala de-aici.

Mergi mai departe si ajungi la Bistro Zattara care te imbie cu fel si fel si fel de feluri de mancare, adaptate stilului de viata modern al romanului grabit, dar si celor care isi ofera ragazul unui pranz pe-ndelete in zona.
Mr. Purcelus este a doua locatie gazduita de han pe partea dinspre Piata Unirii si ofera doar preparate din carne de porc, de toate felurile. Bine gatite si rapid oferite trecatorilor, acestea au devenit deja cunoscute printre bucuresteni.

Pe urmatorul colt al cladirii se afla tot o cafenea, astfel ca aceasta latura a cladirii (care este, de fapt, spatele ei)este marginita, in colturi, de… furnizori de cafea. Aici se afla Starbucks Manuc – parte a lantului de cafenele cu acelasi nume, una dintre cele mai frumoase si mai aglomerate locatii ale brandului american.

Cum treci pe latura urmatoare a Hanului lui Manuc, inspre Curtea Domneasca si Biserica Sf. Nicolae, ajungi mai intai la Naturescu. Stiti, domnul acela care se ocupa de sanatatea dvs., cu produse bio. Nu stiti! Este o locatie minuscula dar plina-ochi, pana in tavan, cu tot felul de creme, prafuri, ceaiuri, suplimente nutritive si cate si mai cate. Atentie, insa: mai mult de 3-4 persoane inauntru nu prea incap, asa ca mai bine intrati, daca tot ati ajuns aici si aprovizionati-va!

Urmeaza URBN Suppliers, unul dintre cele mai cool locuri de popas, cum ne place noua sa spunem, potrivita tinerilor si maturilor deopotriva, prin licorile aparte pe care le poti avea aici: cafele, limonade, cockteiluri, dar si cateva feluri de mancare – salate si sandvich-uri proaspete, preparate pe loc.
Parcurgi toata latura cladirii, ajungi la doua bancomate, bune in cazul in care nu ai cash la tine, faci din nou dreapta. Se cheama ca ai ajuns pe strada Franceza si imediat dai de intrarea in curtea hanului, unde te asteapta cu o multime de suprize, feluri de mancare, muzica buna, live, si atmosfera boema, Restaurant Hanu’lui Manuc.

Intotdeauna pregatiti, cu feluri de mancare si bauturi, deserturi minunate si un personal gata sa-ti indeplineasca dorintele, Restaurant Hanu’lui Manuc este locul potrivit pentru un pranz inopinat in zona, pentru o cina romantica sau pentru o petrecere de pomina, impreuna cu familia si prietenii.
Chiar daca nu sunt vizibile „din prima”, trebuie sa stii ca prin Cerdac – balconul acela lung, din lemn, care insoteste etajele hanului, vizibile doar din curtea interioara – se ajunge la alte doua locatii: Sala Hanului si Salonul Voievodal. Dar despre acestea, fiindca sunt absolut deosebite, vom vorbi data viitoare.

Citeste aici detaliile despre fiecare loc de popas de la Hanul lui Manuc: https://hanulluimanuc.ro/locatii/

De-aici incolo, fiecare vizitator are povestea lui, gusturile lui, prietenii lui, viata lui. Aici se termina scurta calatorie de toamna in jurul Hanului lui Manuc si tot aici incep experientele tale la han. Privelistea din interiorul curtii este neegalata de vreun alt loc din Bucuresti.

Scurta calatorie de toamna in jurul Hanului lui Manuc poate fi pentru tine si prietenii tai prilej de ragaz in tumultul de zi cu zi, si daca nu te intereseaza istoria, cel putin ai facut 2455 de pasi din cei 12.000 pe care aplicatiile de sanatate it recomanda sa-i faci in fiecare zi.
Anul viitor vor sarbatori impreuna 210 ani de existenta, continua si neclintita, nici de furtuni aprige, cu tunete si fulgere crunte, nici de cutremurele mari care au zguduit de cateva ori Bucurestiul de-atunci incoace, nici de incendii, cateva. Si nici macar de gandul si fapta unui dictator care nu a cedat tentatiei de a-l pune la pamant doar pentru ca cineva i-ar fi soptit ca la han s-au adunat candva cativa „bravi luptatori comunisti”.

Spune-ne parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicata